Verlengingen
Verlengingen 2025
1. Indexering brand
De inflatie is in 2024 ten opzichte van voorgaande jaren minder hard gestegen. Toch is er nog steeds sprake van een hogere inflatie dan gemiddeld. Met name kosten zoals grondstofprijzen en bouwkosten zijn gestegen. Daarnaast stijgen de kosten door een tekort aan arbeidskrachten. Vervolgens heeft dit ook impact op de waarde van de verzekerde bedragen van verschillende verzekeringen. Het is van belang dat de verzekerde bedragen in lijn met de inflatie stijgen en daarom passen wij een index toe op de verzekeringen van gebouwen, inventaris/goederen, huurdersbelang, opstal, inboedel en glas voor 2025. De verzekerde bedragen worden per hoofdvervaldatum aangepast naar het nieuwe indexcijfer. Het indexeren geldt niet voor verzekeringen met een vast verzekerd bedrag of met een vaste maximering. Door het verhogen van de verzekerde bedragen stijgt de te betalen premie van de betreffende verzekeringen mee.
2. Hogere schadevergoedingen motorrijtuigen
De premies voor autoverzekeringen zullen in 2025 opnieuw stijgen. Voor een groot deel wordt dit veroorzaakt door een stijgende schadelast. Zowel de loonkosten op het schadeherstel zijn gestegen, maar ook de kosten voor onderdelen zijn toegenomen door inflatie. Daarnaast vallen reparatiekosten voor elektrische en hybride voertuigen vaak hoger uit doordat er meer montagewerkzaamheden nodig zijn dan bij benzine- of dieselauto’s. Nu het aandeel elektrische voertuigen en hybridevoertuigen op het totale wagenpark toeneemt, werkt dat uiteraard ook door in de totale schadelast die verzekeraars moeten uitkeren.
3. Aanpassing premie rechtsbijstand (particulier en zakelijk)
Ieder jaar berekent je rechtsbijstandsverzekeraar de premie van de verzekering op basis van CBS indexatie. Ook de kostenontwikkeling in rechtsbijstand nemen zij mee in de premievaststelling. Je nieuwe premie voor komend jaar is daardoor aangepast. Op de factuur vindt je de nieuwe premie voor het jaar 2025.
4. Cyber risico’s
Door toename van werken op afstand, sterke connectiviteit van toeleveringsketens en digitalisering, worden bedrijven kwetsbaarder voor cyberdreigingen. De focus verschuift in 2024 en 2025 naar het beschermen van kritieke infrastructuur en cloudsystemen.
Bedreiging voor bedrijven van elke omvang
Waar voorheen vooral grote bedrijven doelwit waren, worden nu ook kleine en middelgrote ondernemingen getroffen. Nieuwe technologieën zoals AI helpen weliswaar bij beveiliging, maar vergroten ook de risico’s door nieuwe mogelijkheden voor aanvallers.
Toenemende dreiging en complexiteit
Ondanks stijgende investeringen blijft het aantal cyberaanvallen toenemen, vooral met ransomware en verstoringen in de toeleveringsketen. Dit vraagt om een bredere aanpak, inclusief risicomanagement en verzekeringen.
Cyberverzekering als vangnet
Een cyberverzekering biedt financiële dekking bij aanvallen zoals hacks en datalekken, inclusief juridische kosten en hulp bij reputatieschadeherstel. Dit maakt het een essentieel onderdeel van een cyberbeveiligingsstrategie.
Quintes Underwriting biedt cyberverzekeringen aan voor ondernemers. Neem contact op met je adviseur voor advies over passende cyberverzekeringen.
5. Accubrand
Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars merken dat er steeds vaker huisbranden ontstaan door lithium-ionbatterijen, de accu’s die ook in smartphones en e-bikes worden gebruikt.
Risico’s verminderen door preventie
Je bent via Quintes Underwriting goed verzekerd maar het is beter om de kans op brand te verkleinen of zelfs te voorkomen. Daarom is het belangrijk om deze accu's veilig te gebruiken. Met een paar simpele maatregelen kunnen de risico's sterk verminderd worden, zowel thuis als op het werk.
-
Vermijd het opladen van je smartphone in de slaapkamer;
-
's Nachts opladen: doe het in een ruimte met een rookmelder;
-
's Nachts opladen: doe dit op een onbrandbaar oppervlak;
-
Laad fietsaccu's bij voorkeur niet in de woning op;
-
Speelgoed alleen opladen onder toezicht;
-
Nooit hobbyen met Lithium-Ion accu's.
6. Verzuim
Het gemiddeld percentage werknemers dat ziek is, is nog steeds hoog. Gemiddeld is werkend Nederland steeds vaker en langer ziek dan vóór corona.
Zorgwekkend is vooral dat het langdurig ziekteverzuim onder jongeren blijft toenemen.
Met de grote personeelstekorten, het hoge ziekteverzuim en de stijgende (loon)kosten, is het voor werkgevers nog belangrijker om ziekteverzuim te voorkomen. Een zieke werknemer kostte een werkgever gemiddeld ruim € 350,- per dag.
Gemiddeld ziekteverzuimpercentage tweede kwartaal Nederland:
2019 2020 2021 2022 2023 2024
4,3% 4,5% 4,7% 5,4% 5,0% 5,1%
7. Voertuigschade? Maak zoveel mogelijk gebruik van schadesturing
Schadesturing, wat is het en waarom?
De meeste verzekeraars hebben samenwerkingsverbanden met garages en herstelbedrijven waarbij kwaliteits- en prijsafspraken zijn gemaakt.
Schadesturing geldt voor de meeste autoverzekeringen, maar wordt ook aangeboden bij motor-, caravan en bootverzekeringen.
Verzekeraars kunnen hiermee de kosten van schadeherstel beperken, maar het heeft ook voor jou diverse voordelen. Zo worden gedekte schades waar mogelijk rechtstreeks met de schadehersteller afgehandeld en hoef je dus niet alles voor te schieten. Het schadeherstel voldoet aan hoge kwaliteitseisen en je krijgt garantie op het uitgevoerde herstel. Bovendien wordt je eigen risico verlaagd of komt het zelfs volledig te vervallen.
Zelfs vervangend vervoer is inbegrepen (indien nodig en beschikbaar).
Hoe kun je zien of er schadesturing van toepassing is?
Of er sprake is van schadesturing staat op het polisblad of clausuleblad.
Voor meer informatie verwijzen wij naar onze autoschadepagina.
(Tip: je kunt hiervoor ook de QR-code op de ‘groene kaart’ gebruiken)
Wat als je geen gebruik maakt van schadesturing?
Natuurlijk staat het vrij om naar een niet-aangesloten hersteller van eigen keuze te gaan. Dit kan echter wel betekenen dat er dan een extra hoger eigen risico van toepassing is wat kan oplopen tot wel € 500,00.
Ik heb schade, wat nu?
Het is belangrijk dat je een juiste keuze maakt, wij helpen je graag daarbij. Wij adviseren daarom ons bij schade te bellen! Onze schade-specialisten adviseren over de te volgen procedure en weten met welke reparateurs de verzekeraar samenwerkt. Zo zorgen we er samen voor dat je eigen risico zo laag mogelijk is en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
De schadeafdeling is bereikbaar op 0345-686701 voor particuliere schades en 0345-686702 voor zakelijke schades.
8. BPM-vrijstelling voor zakelijke bestelauto’s vanaf 1 januari 2025
Vrijstelling vervalt voor bestelauto’s met een verbrandingsmotor
Vanaf 1 januari 2025 vervalt de BPM-vrijstelling voor je zakelijk aangeschafte nieuwe bestelauto’s met een verbrandingsmotor. Voor bestelauto’s met een elektromotor of een met waterstof aangedreven bestelauto blijft de BPM-vrijstelling wel gelden. Dit heeft gevolgen voor het verzekeren van zakelijke bestelauto’s. Bestelauto’s die vóór deze datum worden aangeschaft, vallen nog onder de huidige regels. Voor nieuwe bestelauto’s met een bouwjaar (datum eerste toelating) vanaf 1 januari 2025 verandert de cataloguswaarde. Dit heeft gevolgen voor de premie, schade-uitkeringen en de opmaak van het polisblad.
Wat betekent dit concreet?
De wijziging heeft effect op alle zakelijke bestelautoverzekeringen die wij via Quintes Underwriting aanbieden.
Hieronder vind je een korte samenvatting van de belangrijkste wijzigingen:
Premie: Voor nieuwe bestelauto’s, aangeschaft na 1 januari 2025, wordt de premie berekend op basis van de cataloguswaarde inclusief BPM. Dit betekent dat de premie in veel gevallen gaat stijgen. Voor bestelauto’s met een datum eerste toelating vóór 1 januari 2025 verandert er niets.
Schade: Bij totaalverlies van een bestelauto met een datum eerste toelating na 1 januari 2025, wordt uitgekeerd op basis van de verzekerde waarde inclusief BPM. Voor voertuigen die vóór 1 januari 2025 zijn aangeschaft, blijft de uitkering gebaseerd op de waarde exclusief BPM.
Polis: Op het polisblad en de offerte vermelden we in 2025 duidelijk of de auto inclusief of exclusief BPM is verzekerd.
9. Totale overzicht van wijzigingen per verzekeraar in 2025
Voor een totaal overzicht van alle wijzigingen per verzekeraar in 2025 verwijzen wij je naar onze Wijzigingsoverzichten.